KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Sunday, February 21, 2016

dinturtle

Muhyiddin Beri Analogi Mudah Faham Isu SRC RM42 Juta


Semalam saya siarkan video penuh ucapan TS Muhyiddin di Teluk Kemang. Sememangnya panas ! Portal2 turut menyiarkan sedutan2 pendek ucapan beliau mengikut isu2 yang mereka mahu highlight kan.

Saya siarkan semula dua lagi petikan pendek dari video pertama ucapan Muhyiddin di Teluk Kemang semalam yang tidak diberi tumpuan oleh portal lain.

Yang pertamanya adalah analogi mudah faham yang diberikan oleh Muhyiddin mengenai isu SRC RM42 juta. Bagus untuk disebarkan kepada mereka yang masih tidak berapa nak faham akan isu SRC ini. Apa masalahnya dan kenapa kita berterusan membangkitkan isu ini walaupun setelah AG mengarahkan SPRM supaya tutup kes.
KLiK untuk ke Youtube.


Bayangkan kita ada RM10 ribu dalam akaun....  Bangun pagi esok tengok dah 10 milion ! Kita pasti tertanya2 macamana 10 ribu boleh jadi 10 milion ? Silap komputer bank kah ? Ada orang tersilap masuk duit ke dalam akaun kita kah ?

Kalau kita bersifat amanah, apa kita buat ? Kita akan minta kepastian dari pihak bank macamana duit kita boleh bertambah dengan begitu banyak sekali. Sebab kita sendiri sedar yang itu BUKAN duit kita ! Mana mungkin duit itu boleh beranak ...

Jika pihak bank maklumkan memang ada pihak yang masukkan duit itu ke dalam akaun kita,  pasti kita nak tahu siapa dia. Apakah kaitan orang itu dengan kita sehingga nak beri duit sebanyak itu ? Siapa tak nak wang TAPI kita juga pasti nak tahu apakah DUIT HARAM ATAU DUIT HALAL ?

Itu kalau kita beramanah ......

Atau kita akan diamkan saja seperti mana yang dilakukan oleh Najib yang telah menerima sejumlah wang yang lebih besar ( RM42 juta ) ? Apakah tidak penting untuk kita tahu SIAPA, DARI MANA dan UNTUK APA duit sebanyak itu diberi kepada Perdana Menteri kita ?

Tapi Peguam negara kata semua itu tidak perlu - Tutup saja kes ! 

Jawapan yang diberikan oleh Peguam Negara adalah, PM kita tidak tahu menahu tentang perkara itu. ( The Prime Minister did not know about it )

Adakah anda boleh percaya jawapan sebegitu ? Takkanlah dia tak tahu ! Dan dia dah belanja pun ... memang ada bukti2...

Mengikut apa yang ditunjukkan oleh Peguam Negara seperti yang dipamerkan oleh media, dia kata ini datangnya dari sumber SRC.

Apa dia SRC ? 

SRC adalah sebuah syarikat milik kerajaan di bawah Kementerian Kewangan. Asalnya dulu milik 1MDB yang digunakan untuk pinjam duit Kumpulan Wang Amanah Pencen sebanyak RM4 bilion. Konon tujuannya untuk dilaburkan di luar negara.

Tetapi kerana dah lebur, tak dapat untung, dan kerana wang itu dipinjam dari KWAP .... maka dengan senyap2 PM telah ambilalih syarikat SRC atas nama Kementerian Kewangan dan  bayar hutang KWAP supaya KWAP tidak menanggung hutang.

Bagaimana dengan duit yang dimasukkan ke dalam akaun Najib itu ? Telah dibuktikan oleh Peguam Negara bahawa sumbernya adalah dari SRC yang melalui dua pengantara lain iaitu syarikat Gandingan Mentari dan Ihsan Perdana sebelu dimasukkan ke dalam akaun Najib.

Dunia persoalkan, kenapa pihak peguam negara tidak ambil tindakan ? Alasan yang diberikan adalah -

a. Tiada apa-apa keterangan yang boleh menunjukkan YAB PM mengetahui dan/atau dimaklumkan terdapat kemasukan wang daripada akaun SRC ke dalam akaun-akaun beliau; ( tapi Najib TAHU ada duit yang banyak dimasukkan ke dalam akaunnya ! Seperti analogi di atas, jika Najib seorang yang amanah, apakah beliau akan mendiamkan diri tanpa mahu bertanya dari mana sumbernya dan terus membelanjakannya ? )

b. Tiada apa-apa keterangan yang boleh menunjukkan YAB PM memberikan apa-apa kebenaran untuk pemindahan mana-mana wang daripada akaun SRC ke dalam akaun-akaun beliau; dan


c. Keterangan menunjukkan pada masa-masa yang material, YAB PM mempercayai segala pembayaran yang dibuat oleh beliau adalah dengan menggunakan wang sumbangan keluarga diraja Arab Saudi yang dipindahkan ke dalam akaun-akaun beliau sebelum itu.
( padahal akaun di mana sumbangan itu dimasukkan sudah pun diTUTUP setahun lebih awal dan dikatakan bakinya sudah dipulangkan jadi bagaimana Najib boleh percaya yang duit itu merupakan sebahagian dari sumbangan pak arab ? )


Makanya rakyat masih bertanya.


                                             ********************************


Video kedua pula Muhyiddin mempersoalkan kenapa Najib dan 1MDB masih tidak mahu mengambil tindakan menyaman WSJ walaupun berulangkali WSJ membuat tuduhan yang didakwa sebagai fitnah oleh Najib dan 1MDB ?

KLiK untuk ke Youtube.

Apa hal takut ?

Semua ini hanya menimbulkan tandatanya pada rakyat. Rakyat bukannya suka sangat dengan hal saman menyaman itu tapi rakyat cuma nak tahu cerita sebenar. Dengan tindakan saman dan bila dibawa ke mahkamah, maka cerita sebenar akan terserlah.

Yang menjadi masalah kepada parti dan kerajaan hari ini, orang sudah hilang kepercayaan. Rakyat masih sokong parti BN tapi tidak kepada Presiden.

Ramai yang bertanya kepada Muhyiddin kenapa beliau masih berada di dalam Umno walaupun Umno sudah begitu teruk dikecam, beliau berkata -

Persoalannya bukan parti. Parti dilihat kepada perlembagaannya. Semuanya elok2 belaka. Apa objektif Umno, apa tujuan Umno.... kenapa sejarah Umno sejak awal ditubuhkan sehingga kini, tidak ada cerita apa ?

Ada pemimpin yang baik, yang kurang baik, yang lemah, ada yang kuat ...  tetapi tidak terpalit dengan masalah sebegini hingga menjejaskan kenyakinan rakyat terhadap pemimpin dan parti !

So the burden today is not the leader himself but also the party. ( Beban bukannya ditanggung oleh pemimpin secara peribadi tapi turut melibatkan parti )

.... dari tinjauan saya di mana2 .... saya panggil anak2 muda di tepi jalan dan bertanya, berapa ramai dari anda yang menyokong BN dan Umno - TIDAK ADA ! ( None )

Mengikut keputusan pilihanraya2 yang lepas ketika Muhyiddin menjadi Pengarah Pilihanraya sebanyak 18 kali, lebihkurang 55 - 60% orang Melayu, Bumiputera Islam dan Bukan Islam menyokong parti BN. Ikut tinjauan terkini, sudah turun 30% saja. Ini fakta !

Ada ahli2 Umno yang mengadu kepada Muhyiddin berkata mereka tidak mahu keluar mengundi pada PRU14 sebab mereka marah pada Presiden.

Jadi dia telah membawa beban dan kesan yang besar kepada parti kita. Fakta menunjukkan petanda penurunan sokongan orang Melayu kepada Umno dan BN.


                                                   **************************

Muhyiddin telah bercakap secara ikhlas dan berterus terang tentang keadaan politik Umno ketika ini. Apakah kerana itu maka beliau perlu disenyapkan ? Kerana bercakap benar ?

PS - Baca juga - Mkini - Muhyiddin ingatkan MT Umno jangan berani ambil tindakan jika tidak cukup bukti

Mkini - Muhyiddin persoal keengganan 1MDB saman WSJ.

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

3 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
February 21, 2016 at 5:21 PM delete

tajuk dia.. "Itu KALAU kita beramanah"

Reply
avatar
anakbangsa
AUTHOR
February 21, 2016 at 5:39 PM delete

Tq en din akhirnya dpt baca semula blog en din .tq

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 22, 2016 at 9:34 AM delete

Sy perlu masuk melalui dinturtleoriginal...
Laptop ok..

Reply
avatar