KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Friday, March 18, 2016

dinturtle

TIME.COM Jadikan Malaysia Contoh Kedua Keadaan Korupsi Global !

Time.com

Di atas adalah artikel terbaru Time.com di ruangan FEATURED ... These 5 Facts Explain the State of Global Corruption, diterjemahkan - 5 Fakta Yang Menerangkan Keadaan Korupsi Global

You can learn a lot about a country’s politics by looking closely at its corruption scandals.

Anda boleh belajar banyak tentang politik sebuah negara dengan mengkaji lebih dekat skandal2 korupsi negara itu. Diberikan 5 contoh .... Yang pertama adalah negara Brazil, dan no.2 adalah MALAYSIA !
 






Tak perlu teka fakta yang disebut oleh Time mengenai apa yang dilabel sebagai Skandal Korupsi itu - 1MDB dan RM2.6 bilion.

Tidak ada kias mengias atau perumpamaan bagai ..... dia sebut direct menjadikan Malaysia sebagai salah satu contoh keadaan Korupsi Global untuk dikaji oleh pembacanya.
 


2. Malaysia

That’s not the case with Malaysia. In 2009, Malaysian Prime Minister Najib Razak established a sovereign wealth fund called 1Malaysia Development Berhad (1MDB) to help the country attract foreign investment and boost its economy. Long story short, by 2015, 1MDB owed investors $11 billion. As investigations of the state fund got underway, it was revealed that $681 million dollars had been deposited into Najib’s personal account. The prime minister copped to the money transfer, but claimed it was a “gift” from the Saudi royal family, about $620 million of which he says he has returned. Two weeks ago, the 1MDB investigation uncovered that the total routed into Najib’s personal account was actually about $1 billion.

Malaysia is a de facto one-party country. All of the country’s six post-independence prime ministers have come from the United Malays National Organization (UMNO). That’s why Najib owes his position to his party, not to the Malaysian people—good news for a man currently polling at 23 percent, the lowest ever for a Malaysian head of government. He has spent the last half-decade strengthening his position within UMNO, and the past year since the 1MDB scandal broke purging his party of potential adversaries. This past summer, Najib fired his attorney general, who had been leading the 1MDB investigation. Malaysia exemplifies how corruption drives can fall short in countries with a single political party and weak governing institutions.

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

7 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
March 18, 2016 at 8:46 PM delete

Elok para akedemik, agamawan & pemikir menghasilkan tesis mengenai leadership Najib, simbol keruntuhan moral ketua & pengikut2nya. Sehingga sampai ke tahap Najib tak perlu berkata2, para pengikut dgn rela hati mempertahan & membohong! Hitam dikatakan putih dsb nya.
Duit mengatasi segala2nya...maka benarlah teori moraliti Najib.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 18, 2016 at 9:53 PM delete

Saya sebagai rakyat MALAYSIA, dah tak tahu mana nak sorok kemaluan saya lagi.

siapakah yang harus di pertangungjawapkan?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 19, 2016 at 6:16 AM delete

Ini adalah jelas fitnah yang didukung oleh yahudi zionis seperti kebiasaannya yang telah dicanangkan kepada Rakyat. Rakyat Malaysia pun tahu tetapi dunia luar tidak tahu. Dengan itu wajarlah Datuk Najib saman Time.com supaya dunia tahu yg sebenarnya. Oleh kerana ini melibatkan maruah negara, suruhlah Peguam Negara yg tampak arif, mahir dan cepat dalam soal membersihkan nama Datuk Najib, mengetuai tindakan saman Time.com. Kali ini peguam tak perlu tanya-tanya lagi samada "boleh ke tidak" (seperti mana kes fitnah Wall Street Journal yang akhirnya tak tersaman). Jangan lengah, teruskan saja saman Time.com biar padan muka pihak yang bersalah. Bila menang saman, Datuk Najib akan dapat banyak duit lagi dan ini memang kami "Respect My PM" yang terlampau disayangi oleh Raja Arab.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
March 19, 2016 at 8:54 AM delete

Kenyataan memalukan mcm ni pun macai2 najib ley buat x reti je.. ish x paham... ni mcm x de kemaluan la pulakkk..

Reply
avatar
Hussin S
AUTHOR
March 19, 2016 at 9:44 AM delete

Nasib baik dia tak cerita yg PM dah kena kencing dgn budak Cina tak sampai umur 30 tahun. Kalau tidak lagi malu kita.

Najib tak belajar dari arwah bapanya. Dulu penasihat bapanya semua rakyat tempatan. Ada Taib Andak ada felda. Tak pasti siapa penasihat Najib kasi perosak felda.

Satu masa nanti jika digantung semua potret PM Malaysia, semua PM ada siap dengan nama dan tahun berkhidmat sebagai PM. Tiba PM yang je 6 dibiarkan potret hitam saja.

Reply
avatar
Ahmad Iqbal
AUTHOR
March 19, 2016 at 11:51 AM delete

Najib sudah jadi makhluk perosak!

Reply
avatar
Nenekghuffran
AUTHOR
March 19, 2016 at 2:11 PM delete

Najib adalah PM paling 'durjana'

Setiap kali terpandang gambar dia..saya rasa nak loya... terasa jijik yg amat sangat kerana apa?...sebab dia macam zombie yg takda deria rasa...jalan sana sini bawa bau busuk hanyir...

Reply
avatar