KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Sunday, April 10, 2016

dinturtle

Segalanya Tentang 1MDB Adalah Menyusahkan ! ( Cepat Download Hansard Pac )

KLiK

Mohon anda semua KLiK dulu ke laman PAC dan download kesemua file2 prosiding berkaitan 1MDB. Ia adalah transkrip temuramah Pac bersama saksi2 yang dipanggil untuk siasatan.

Donwload dulu sekarang !

Saja suka2 download .... manalah tahu kan ........

Banyak sangat yang perlu dibaca dan dihadam dalam waktu singkat ini makanya kita semua boleh bantu untuk mengesan dan highlite kan mana2 info yang menarik untuk dikongsi bersama.

Anda boleh hantar melalui komen atau emel kepada saya - dinturtle@hotmail.com

                                                 ***************************

Mkini  ada buat ulasan yang menarik yang di ambil dari sana -

'MOF diketepi, hanya tahu tentang operasi 1MDB melalui akhbar'


"Langsung operasinya (1MDB) kita tak tahu. Kita tak tahu. Semua kita baca dalam surat khabar," Irwan memberitahu PAC.

Sebaliknya, Mohamad Isa membawa perhatian kepada Perkara 117 M & A itu yang menyatakan bahawa kelulusan perdana menteri dikehendaki bagi sebarang perubahan kepada M & A.

Perkara 117 juga menyatakan bahawa kelulusan perdana menteri diperlukan bagi pelantikan dan penyingkiran pengarah.

Apabila ditekan mengenai kementerian itu yang kelihatan kurang kawalan ke atas 1MDB, Irwan berkata mereka diketepikan.

Lembaga penasihat 1MDB tidak pernah bertemu, dedah KSU Perbendaharaan

Lembaga penasihat 1MDB tidak pernah mengadakan mesyuarat, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Irwan Serigar Mohamad kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

"Tetapi setakat ini, mereka tidak pernah meminta nasihat kami," kata beliau pada 19 Mei 2015.


Kementerian Kewangan diketepikan terus dari apajua berkaitan 1MDB ? Dahlah kabinet pun tak tahu apa2 ..... nasihat dan arahan lembaga pengarah pun senang2 je dilanggar ....

Habis tu SIAPA yang jadi pengarah dalam semua kemelut 1MDB ini ?

Takkanlah CEO yang buat semua itu ? 

MUSTAHIL semua dealings dalam 1MDB itu berlaku dengan sendiri secara otomatik ! MESTI ADA TANGAN GHAIB yang menjadi pengarahnya.

Atau adakah semua itu contoh bagaimana sebuah syarikat milik penuh kerajaan diuruskan secara TOO IDEALISTIC ?

Giler ........


Yang ini pula Tony Pua mendedahkan bagaimana Arul Kanda bermain wayang dan cuba melengah2kan siasatan dengan buat2 bodoh seolah tidak memahami apakah yang dimaksudkan dengan BANK STATEMENT / PENYATA BANK yang diminta berulangkali oleh Pac !

1MDB must have lost 80pct of its marbles after PAC report out

Tony Pua: Bank statements?
Arul Kanda: I am speaking in general terms Yang Berhormat because...
Tony Pua: Bank statements surely it can be... they [JAN] have been asking for it since May.
Arul Kanda: As I said earlier...
Tony Pua: Cannot be taking six months to get from the bank, right?
Arul Kanda: Again, Yang Berhormat, I am not sure which statement or which document in particular.
Tony Pua: Every month. I think they have asked for every month’s [statements], right?
Arul Kanda: Again, Yang Berhormat, I think we have to be detailed in our questions.

Arul turut disoal oleh ahli Pac yang lain dan Arul masih buat2 tak faham apakah itu Penyata Bank !


When I repeated my question, “What is the difficulty of getting bank statements to the auditor-general?”

Arul Kanda’s response summed up his debating credentials, “So again, Yang Berhormat, saya rasa soalan tersebut terlalu broad. Kita perlu... lebih jelas apa yang diperlukan...” (I think the question is too broad. We have to be... more clear in what is needed).

Berlakon atau memang Arul pun BLUR macam bosnya ? Bila baca sekali lagi, terasa macam Arul ni menganjing ...

                                            *************************

Hansard Pac ini pastinya punya banyak lagi maklumat yang perlu rakyat tahu. Makanya, cepat2 download dan sama2 kita baca, hadamkan dan kongsi mana2 info yang menarik !

Jelas sekali isu 1MDB ini belum selesai hanya kerana Pac sudah bentangkan laporannya. Banyak lompang yang perlu diisi dan banyak persoalan yang masih tergantung tanpa jawapan.

Tidak ada dalam sejarah syarikat sebegini TERUK baik dari segi pengurusan, perniagaan, ketelusan, hubungan awam, dan sumbangan kepada negara !

SEGALA-GALANYA TENTANG 1MDB ADALAH MENYUSAHKAN !

Dan kita diminta lupakan begitu saja .... ?

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

7 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2016 at 2:38 AM delete

1MDB adalah syarikat puaka yang diuruskan dua manusia laki bini puaka untuk menmyamun khazanah dan wang rakyat Malaysia. Tangan tangan puaka laki bini inilah yang menggerakkan 1MDB melalu persembahan "kambing2 hitam" yang bakal dijadikan korban. Kalau dulu hanya toyol yang mampu mengangkut juta juta duit negara namun sekarang pauaka laki bini ini telah dan sedang berusaha untuk membalun segala kekayaan negara sebelum mereka kabur.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2016 at 4:32 AM delete

Sesiapa yg menipu rakyat dan mereka yang menyokong penipuan keatas rakyat memang besar punya haram jadah

Reply
avatar
FZL Resources
AUTHOR
April 10, 2016 at 7:08 AM delete

Wow...Kata JH low x terlibat.....tapi JHLO hadir dlm meeting lembaga pengarah.....Tan Sri bakhee sahkan......Memg dasar Najib pembohong....Seriusly ...Najib org yg tak boleh dipercayai langsung skrg ni.....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2016 at 7:26 AM delete

Bertambah gelap masa depan dengan penipuan demi penipuan,disebabkan orang yang bertanggung jawab tidak mahu/menafikan perananya atas pekara yang berlaku.Ibarat perpatah "baling batu sembunyi tangan".BERHENTILAH UNTUK KEBAIKAN MALAYSIA1.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2016 at 10:07 AM delete

Malaysiaaaa....buat SOLAT HAJAT PERDANA

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 10, 2016 at 10:53 AM delete

Najib dah minta lupakan 1mdb. Cai cai najib melompat kesukaan. Poning nak defend 1mdb ni pasal lembaga pun tak tahu. Setakat cai cakap memang makan dedak la.

Reply
avatar
Rozai CBR
AUTHOR
April 12, 2016 at 7:02 AM delete

Perlu diingat arul kanda adalah seorg pendebat yg hebat juga bika berdepan ....beliau seorg yg licik ...

Reply
avatar