KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Sunday, May 8, 2016

dinturtle

Dua Insan Paling Bertuah Di Dunia - Christine Dan Najib, Tapi Malangnya Impian Christine Menjadi Nyata Di Ostrolia

astroawani
Menarik sekali berita dari Australia mengenai seorang pelajar Malaysia di sana yang dituduh menggunakan AS$3.4 juta yang diberikan kepadanya secara tidak sengaja oleh banknya.

AFP melaporkan wanita berusia 21 tahun itu telah membelanjakan wang itu untuk membayar sewa pangsapuri, membeli beg tangan berjenama dan barangan mewah lain selepas akaun bank Australia miliknya memberi overdraf tidak terhad kepadanya.

“Begitu banyak beg tangan” kata majistret, Lisa Stapleton pada Khamis menurut Daily Telegraph Sydney.


Nakal tajuk yang diberi oleh astroawani di atas ! Takkanlah sebab beli beg tangan mewah jutaan dolar merupakan satu kesalahan ? Lantak dialah nak beli apapun.... kalau dia beli jam tangan Grosigono berharga jutaan dolar ... tak salah ?

Sebenarnya kesalahan pelajar itu, Christine Jiaxin Lee, 21, adalah kerana telah membelanjakan wang AS$3.4 juta  yang diterima secara tidak sengaja dari pihak bank.


abc
Pihak bank telah tersilap beri kemudahan overdraf kepada Christine dan ahmoi itu pun apalagi, shopping sakan lah !

Malah Majistret Lisa Stapleton sendiri kata, ia bukan hasil jenayah, ia adalah dana yang kita semua hanya mampu mimpikan saja .....

"It's not proceeds of crime, it's money we all dream about," Ms Stapleton said.

Mungkin hanya dua orang insan bertuah saja di dunia ini yang dikurniakan mimpi sebegitu. Selain Christine, sorang lagi adalah Najib. Kedua2nya adalah rakyat Malaysia.

Christine bangun satu pagi, dia pi bank nak keluarkan duit tetiba dia dapat durian runtuh .... AS$3.4 juta tersedia kepada beliau untuk dibelanjakan. Najib juga sama, bangun satu pagi, dia pi bank nak keluarkan duit tetiba dia pun dapat durian runtuh ..... Berpuluh juta ringgit ada dalam akaun.

Menariknya dalam kes Najib yang tidak mungkin berlaku kepada sesiapapun di dunia ini sampai kiamat adalah, mimpi indah beliau berlaku beberapa kali ! Peeeergh .......

So ,,,Christine pun apalagi ..... enjoy sakanlah. Begitu juga Najib, apalagi, enjoy sakanlah ,,,, berulang kali.

Cuma yang malangnya buat Christine, mimpinya menjadi kenyataan di Australia sementara mimpi Najib menjadi kenyataan di Malaysia ! 

Di Malaysia jika perkara seumpama itu berlaku, cukup sekadar menyatakan yang kita tidak tahu siapa yang masukkan duit itu, alasan sebegitu sudah cukup buat Peguam Negara Malaysia buang kes. Selain dari dibuang kes, duit yang sudah dibelanjakan tak perlu dipulangkan. 

Maknanya, pihak yang masukkan duit itu akan rugi lah. Sememangnya satu mimpi indah yang menjadi impian semua orang, telah menjadi kenyataan berulangkali kepada Najib yang secara kebetulan juga merupakan Perdana Menteri Malaysia !

Sementara di Australia, membelanjakan wang seumpama itu merupakan satu jenayah.

Sydney City Police Detective Inspector Sean Heaney said if members of the public found money in their accounts that should not be there, or they had an ability to overdraw on an account that they should not have, they should not spend the money.

"Speak to your financial institution, have the matter rectified, if you fall into the temptation of spending other people's money, you may be committing criminal offences," Detective Inspector Heaney said.

Di Australia, jika anda dapati dalam akaun ada wang yang bukan milik anda, anda kena tanya pihak bank dan dapatkan penjelasan. Sekiranya anda belanja wang yang bukan kepunyaan anda, itu merupakan satu kesalahan jenayah.

He said exploiting an error made by the bank amounted to stealing.

Mengambil kesempatan di atas kesilapan pihak bank boleh disamakan dengan MENCURI !


MUNGKIN SAJA Christine ingat undang2 di Malaysia ( mengikut tafsiran Peguam Negara ) sama saja dengan undang2 di Australia. Minta maaf lah amoi, walaupun Australia itu negara kafir, tapi dari segi moralnya, pengamal undang2 mereka nampaknya lebih Islamik dari pengamal undang2 di Malaysia yang kononnya sebuah negara Islam.

Nilai2 murni seperti kejujuran, tidak menyalahguna hak orang lain, integriti, tidak mencuri .... semua itu adalah nilai2 sejagat yang turut dituntut oleh Islam. Yang penting adalah AMALAN bukan setakat LABEL saja. 

Apakah undang2 Malaysia sama seperti undang2 di Australia dalam kes di atas atau ianya tampak berbeza kerana mengikut tafsiran Peguam Negara saja ... atau ianya tampak berbeza kerana melibatkan Najib ?

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

6 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
May 8, 2016 at 1:52 PM delete

Malaysia negara Island maruah Rassuwah dipelopori Najib Razak. Mazhab Najib ini mentafsirkan korup atau Rasuah itu halal bagi diri dan follower mazhabnya. Maka ramai2lah convert ke mazhab baru ini utk nikmati halalal toyyiban Rasuah. Jadikan pengikut setiap mazhab ini. Pak Din klu nak dpt privilage ni, jgn jadi mcm Dato khairudin. ha ha.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 8, 2016 at 3:51 PM delete

Ah moi tu kata...dia dapat duit tu dari pak arab sebab dia kutuk isis dlm facebook dia....betul ke cik din?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 8, 2016 at 7:16 PM delete

Itulah Pak Din, kejelekan Ah Jib Gor dan A-G telah memberi contoh teladan yang amat buruk kepada generasi orang muda yang sudah tentu akan menjatuhkan tahap "kesedaran moral" mereka. Bayangkan PeeM kita boleh buat, apakah kita tak boleh buat ke?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 8, 2016 at 7:17 PM delete

Bukankah di bawah kanun keseksaan sek. 403 termaktub kesalahan " menyalahguna harta dgn curang ?".

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 9, 2016 at 12:22 AM delete

Kau orang semua silap. Christine ni gi shopping spree. Najib razak pulangkan balik duit. Jauh bezanya tu. Najib ni mulia sangat. Pejuang agama sampai arab kedekut pun boleh bagi derma. Kalau dia belanja pun semua untuk kita semua. Beruntung kita dapat pm macam dia ni.

Reply
avatar
May 9, 2016 at 6:42 AM delete

Cekiklah....! Di Akhirat kelak tiada AG atau Lawyers boleh bela. Tiada rakan dan orang bawahan boleh tolong jawab. Tiada polis tolong tutup kes-kes jenayah masing-masing.

Reply
avatar