KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Saturday, May 28, 2016

dinturtle

Maklumat Bertaraf Risikan - Hasan Tolong Jangan Cuba Kencing Rakyat !

Mkini

Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin hari ini menafikan syarikat Good Star Ltd - yang dikaitkan dalam skandal 1MDB - adalah milik Low Taek Jho.

Dalam kenyataan medianya petang ini Hasan berkata tindakan akhbar The Wall Street Journal (WSJ) mengaitkan hartawan yang lebih dikenali sebagai Jho Low adalah tidak tepat.

"Ini kerana Bank Negara Malaysia sendiri menyatakan maklumat yang diberikan (kepada PAC) adalah bertaraf risikan

"PAC bukan badan perisikan dan maklumat yang diterima mestilah sahih dan benar," katanya.

Ni yang payah ni .... nak jawab macamana kalau surat BNM itu adalah di bawah OSA ? Nak tunjuk di sini pun tak boleh .... tapi seingat sayalah yang baca sepintas lalu melalui WSJ, Bank Negara Malaysia melalui surat berkenaan menyebut dengan jelas bahawa Goodstar adalah milik Jho Low bersandarkan maklumat dari 2 sumber pihak berkuasa luarnegara yang tidak dinamakan. Dan kedua sumber itu juga merujuk kepada dua sumber yang berlainan iaitu :

- pertama melalui pihak berkuasa yang mendaftarkan syarikat di mana disebut Jho Low sebagai pemilik Goodstar

- kedua melalui maklumat ketika akaun bank Goodstar dibuka dimana dinyatakan  Jho Low adalah pemiliknya.

Yang disebut sebagai risikan adalah syarat kepada Pac di mana maklumat itu hanyalah bagi tujuan risikan BUKAN maklumat itu bertaraf risikan.

Maklumat itu SAH cuma cara maklumat itu diterima adalah bukan secara resmi, makanya ia tidak boleh dimasukkan dalam laporan Pac. Ia diberikan kepada Pac untuk membantu Pac dalam membuat siasatan seterusnya dalam kes 1MDB.

Saya copypaste status rakan FB Sat Dee yang menjelaskan duduk perkara -

"Ini kerana Bank Negara Malaysia sendiri menyatakan maklumat yang diberikan (kepada PAC) adalah bertaraf risikan."

For those who are ignorant on how cross border regulatory cooperation works allow me to share some basic principles. 

Recall the contents of the said letter. Information was provided on a "voluntary" basis and not via Mutual Legal Assistance request or via the IOSCO MMOU for data exchange. 

BNM conditions attached to the information clearly states that it is not for Public consumption nor for use in the court of law. Why so? 

That is quite simple as BNM is waiting for a proper criminal case to be initiated against @1MDB and this was something that they actually tried last year but was put aside by Appandi Kandasamy. Once a criminal case is initiated by the AG, BNM or any other competent authority will OFFICIALLY request for the said data under the MLA or MMOU.

This is basic stuff for those who are in the regulatory environment but for those who are masquerading as "experts" in the cyberspace this may seem odd and as expected they will show their ignorance in the similar way of Hasan Cari Makan.


Maklumat diperolehi bukan secara resmi namun sekiranya perlu, Bank Negara boleh memohon di bawah MLA atau MMOU kepada pihak berkuasa yang SAMA untuk mendapatkan maklumat yang SAMA.

Point utama di sini adalah - Maklumat dalam surat Bank Negara itu adalah BENAR dan bukan bertaraf risikan sepertimana di dakwa oleh Hasan. Cuma ia didapati secara sukarela dan bukannya secara resmi makanya ia tidak boleh dikemukakan dalam mana2 laporan resmi. 

Hasan melalui Pac mungkin boleh memohon melalui AG di bawah MLA untuk mendapatkan maklumat sama dari sumber yang sama dan menggunakannya dalam laporan Pac.


Apapun ini adalah pandangan saya dan mungkin saja saya salah.  Namun secara logiknya, mengikut ayat yang digunakan oleh BNM dalam surat itu sendiri hanya menyatakan maklumat itu diberikan adalah terhad bagi tujuan risikan. BNM TIDAK KATA yang maklumat itu bertaraf risikan sepertimana disebut oleh Hasan di atas.

Diharap Hasan dapat berkata benar dalam soal ini. Anda boleh rujuk kepada surat berkenaan untuk mengesahkan perkara ini.

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

11 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 12:46 AM delete

maklumat dari pihak berkuasa 1 tersebut bukan bertaraf risikan.

ia diberikan bagi tujuan risikan atau penyiasatan.

atau pengerusi pac ini tak faham maksudnya?

Reply
avatar
tatang ka
AUTHOR
May 29, 2016 at 12:51 AM delete

I think it is obvious that all dedak eaters minister fit into either Banana Republic or Bodek Replublic with cash is King as their Boss. Too bad they really exist in this planet and worst of all they exist in our belove country. A very sad story for Malaysia.

Reply
avatar
The Dawn
AUTHOR
May 29, 2016 at 1:21 AM delete

Hasan ni mcm cuba nk jdkan kes 1mdb seakan2 telenovela plak..dah dkat2 nk jmp ending,dia nk create senario baru kononnya Goodstar bkn milik jho low. Abih tu klu bkn IPIC punya, bkn jho low punya so milik siapa?? Xkan tukang kebun najib yg punya? Nasib baik hasan xngaku Goodstar milik dia.Mcm cerita berbingkai..bwk2 lah bertaubat org tua oii..

Reply
avatar
May 29, 2016 at 1:43 AM delete

Yang diketahui umum 'Orang Utans' terdapat hanya di Sabah tidak di S'jung. Macam manakah mereka boleh terlepas ke sini?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 6:16 AM delete

Ingat Hassan ... Ingat cari makan
Ingat dedak ... Ingat makanan
Kreativiti tahap faban hasil memakan dedak ....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 7:27 AM delete

Penyapu baru akan buat kerja dengan baik,semua sampah akan disapunya kebawah tikar.Jadi tuan rumah berasa lega apabila melihat kebersihan,tak apa apabila tuan rumah bertukar tangan mungkin tikar lama akan diganti.Masa itulah akan terdedah perbuatan penyapu tadi,terpaksa tuan baru akan bersihkan.Bersabarlah dengan pembohongan demi pembohongan yang direka cipta akan terpancul juga.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 7:38 AM delete

Aduyai si hasan cari makan ni.... sakit jiwa dan raga perati gelagat mamat ni.... udah2 la tu encik hasan cari makan weiii.... tolonglah berenti dari memperbodohkan diri tu... penat nak layan... jentik telinga tu kang baru tahu...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 3:43 PM delete

'Hasan cari makan'! Kredibiliti tak lebih nak cari makan! Dia sendiri adalah sumber/ individu yg tak boleh depercayai. Seluruh jentera Najib sudah tak lebih sbg talibarut2 sahaja....Nak pegi mana lagi?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
May 29, 2016 at 4:18 PM delete

Berjanji dia tidak tepati
Berkata dia dusta
Diberikan amanah dia khianat
Ini lah ciri ciri munafik....
Adakah Hasan memenuhi ciri ciri ini?

Reply
avatar
Sabri Degreat
AUTHOR
May 29, 2016 at 9:35 PM delete

kat najib lagi jelas ciri2 tu...

Reply
avatar
PutraKraken
AUTHOR
May 31, 2016 at 8:54 PM delete

Salam Bro

Macam ni rupanya mental si Hassan cari makan ni. Ko tengok muka dan body language dia. DIA SEDANG BERBOHONG. Cakap dia semua tak boleh pakai. Inilah Pengerusi PAC pilihan Najib. Tak usah kita peduli dengan si Hassan ni. Buang masa je. Hassan Cari Makan ni bagus buang ke laut kepulauan Jolo sana. Dapat Abu Sayaf cari makan pulak...kan dia kesayangan Najib...Najib banyak lagi duit yang kita tak tahu...setakat USD 100 juta untuk tebusan si Hassan ni tak de masaalah...itu pon kalau Najib masih sayang...entah entah dia cakap boleh blah sama Hassan...dia boleh angkat Annuar Mosa ke...Salleh Kruk ke...atau pon Nazri the punisher.

Ni..aku masih cari si Apandi loyar Najib ni. Mana dia pergi?...Apa dia tak kesah dengan perkembangan di luar negara? Atau dia dah hilang melarikan diri? Itulah bila BNM dan SPRM mintak MLA dia tak layan..sama jugak bila pihak Swiss mintak MLA...hah!...sekarang tanpa MLA pun pihak Swiss dah cukup maklumat untuk ambil tindakan...satu bank besar ditutup bro...begitu serious sekali. Ini pon AG Pandir tak nampak.

Sekarang ni aku cool je bro...senang hati sebab Kes Mahkamah Tun dengan Najib masih berjalan dan yang penting kita tunggu dan lihat tindakan penguat kuasa dan mahkamah luar negara. Malu tapi apa pilihan kita?

Reply
avatar