KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Sunday, July 24, 2016

dinturtle

Mana Nak Lari Dah ? Lambat Laun Akan Terjerat Jua ..... Cadangan Jalan Keluar Buat Malaysian Official 1

1MDB bukan nya di saman dalam kes ini.

Look... money laundering adalah berpunca dari wang wang 1MDB dan ianya melalui system kewangan Amerika. Memang lah bukan 1MDB yg disaman. Yang dinyatakan ianya adalah wang 1MDB berjumlah USD3.5 billion yang di curi.

Dinyatakan seterusnya wang2 tersebut digunakan untuk membeli assets berbagai . Nak saman 1MDB kenapa? 1MDB adalah pihak yang dicuri wang nya. Ini adalah fakta simple yang wajib di fahami.

Apabila wang dicuri, dan digunakan untuk tujuan lain, ianya adalah money laundering. Yaani kesalahan besar di dalam dunia kewangan diseluruh dunia.

Walaupun kita di Malaysia tidak kesah wang 1MDB dicuri atau ditipu melalui Petrosaudi Jv dan Aabar BVI, ini tidak bermakna negara lain memandang ringan kes money laundering.

Ini baru pertama ..rampasan assets. Kenapa buat kes rampasan assets sebelum kes criminal? Sebab ianya utk memastikan harta2 tersebut tidak dicairkan!. ( atau ditukar nama orang lain )

Seterusnya akan ada criminal proceedings di US dan Swiss mahupun Singapore. Dan semua kes kes ini defendan nya pasti bukan 1MDB.. defendan mestilah nama2 yg sama dlm kes Kleptocracy ini.

Dan jangan harap nak lihat nama MO1 sebagai defendan dalam mana2 kes selagi dia berjawatan.
( copy dari FB Yaakob Osman )

 Di atas adalah satu penerangan mudah apa yang patut kita fahami mengenai kes DOJ US sita aset yang berasal dari dana 1MDB.

Jom kita layan jejak wang atau money trail yang berjaya di temui oleh DOJ US -
 








Aset2 yang mahu disita itu bernilai hampir USD1 bilion ..... campur duit yang masuk ke akaun Najib di atas .... dekat USD2 bilion. Belum campur yang dibelanjakan ditempat lain.

Buat masa ni kita cuma tumpukan pada amaun 2 bilion itu kerana menurut Jabatan Kehakiman US, seperti yang saya garis merahkan di atas, amaun itu didapati dari PENYATA BANK.

Maknanya mereka ADA BUKTI. 

Bukannya mereka pakai agak2 saja atau mereka bergantung kepada laporan WSJ atau Sarawak Report bagi membina kes terhadap Reza Aziz, Jho Low dan dua orang pak Arab itu. 

Mereka ADA BUKTI.

Bukan apa, heran juga bila baca ada cai2 Najib yang cuba memperlekehkan tindakan pihak US itu kerana kononnya mereka bergantung kepada aduan Sarawak Report. So what ? Tak penting siapa pun yang buat laporan kerana selepas disiasat dan jika tidak ada bukti ditemui bagi menyokong dakwaan, apakah pihak DOJ akan failkan saman ? Atau buat sidang akhbar ? 

Mereka bertindak begitu kerana mereka yakin dengan kes mereka. Kerana mereka ADA BUKTI.

Di US, tidak ada masalah untuk dapatkan penyata bank. Kalau hilang, pemegang akaun bila2 masa saja boleh minta salinan sah dari pihak bank. Kalau yang asal tak hilang pun, pemegang akaun masih boleh minta salinan. Berapa banyak salinan pun boleh minta dari bank.

Hanya di Malaysia saja kalau penyata bank dirampas oleh pihak berkuasa, maka tidak ada lagilah penyata bank untuk diserahkan kepada sesiapa yang mahu lihat.

Satu lagi point yang saya mahu sebut, sekiranya DOJ ADA BUKTI yang menunjukan jejak wang ( money trail ) sebagaimana didakwa, apa akan jadi kepada kes 1MDB yang dikemukakan dalam Mahkamah Timbangtara bagi menjawab tuntutan IPIC sebanyak RM26 bilion ?

Sudah pasti kesemua dana itu merupakan sebahagian dari dana yang menjadi pertikaian antara 1MDB-IPIC. Memang benarlah IPIC tidak terima dana didakwa telah dibayar oleh 1MDB kepada IPIC.

So ... apakah hujah balas 1MDB kepada IPIC ? Adakah 1MDB akan kata, bukan saja 1MDB telah menjadi mangsa penipuan dua orang pak Arab yang merupakan bekas CEO IPIC,tapi IPIC juga telah menjadi mangsa penipuan ?

Whatever lah .... yang pasti keputusan hakim di US itu akan ada impak kepada isu2 lain yag berkaitan dengan 1MDB.

Tak boleh lari la .......  BUKTI  ADA. Begitu juga dengan cerita dongeng tentang putera raja Arab yang bagi derma kepada Najib .... semuanya akan kantoi.

Mana nak lari ?

Bagaimana jika salah sorang dari mereka yang dituduh itu buat keputusan untuk belot kepada rakan2 seperdosaan dan sanggup menjadi saksi kepada DOJ demi menyelamatkan tengkok sendiri ? Jika itu berlaku maka akan terburailah segala tipu muslihat mereka dalam menipu rakyat Malaysia.

Hmmm ..... mungkin itu juga merupakan jalan keluar buat Najib .....

Jadi saksi kepada pihak DOJ US dan kemudian minta suaka politik dan seterusnya masuk Witness Protection Programme di US di mana saksi2 dalam kes2 tertentu akan diberikan kehidupan baru yang tidak dapat dikesan oleh sesiapa pun. 

Menarik tu ..... kan Najib ? Fikirkan lah dengan serius cadangan ini .... Jangan fikir lama sangat, takut Jho Low yang terlebih dahulu ke depan !

Tak boleh lari dah ...... Anda hanya mampu melengah2kan kes tapi lambat laun masa akan mengejar anda jua. 

Jika itu berlaku, apa akan jadi kepada cai2 Najib sekalian ?  

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

19 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 8:08 AM delete

Cai2 najib tak dapat dedak dah, kena cari sapa yg tabur hampas kelapa pula. Bolehlah....

Reply
avatar
Jack
AUTHOR
July 24, 2016 at 8:16 AM delete

Idea yang menarik,tunggu apa lagi pak jib..masuklah witness protectiob program..kot2 cik mah leh jadi slim lepas wat operation..teeheehee

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 8:23 AM delete

Kalau cerita derma akan kantoikan Najib, maka akan kantoikan wak Zahid sekali mmg penipu juga? Aduss..memalukan bangsa jawa kalau itu yg dibongkar.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 9:12 AM delete

Brother Din,
Ada yg akan jadi penternak karabau.
Ada yg akan jadi penjual ikan dipasar borong (dia tahu harga & selok belok ikan).
Ada yg jadi kepala gangster kat Perak (jual pompuan).
Ada yg bukak bisnes parking meter kat Bukti Bintang, KL.
Ada yg bukak kelas Bahasa Inggeris.
Ada yg bukak bisnes getah seluar kat Medan Mara, K.Lumpur.
Ada yg jual pistol mainan kat Chow Kit.
Ada yg bukak bisnes bundle jubah terpakai (warna hitam semua).
Ada yg bukak kelas matematik ( dia dulu hebat belajarnya).
Ada yg jadi Pengerusi Pertubuhan Andartu Msia.
Ada yg jual mikrofon.(susah sikit, tak boleh cari makan).
Ada yg terus jadi penghuni Sungai Buloh & Kajang.

Reply
avatar
PutraKraken
AUTHOR
July 24, 2016 at 9:29 AM delete

Salam Bro

Cadangan jalan keluar buat Malaysian Official 1...aka Najib? Langkah MAYAT raktyat Malaysia dulu. There is NO WAY OUT for Chief Kleptes.

Dulu lagi saya ada menyentuh tentang "Money Trail". MACC tak mampu nak buat siasatan berhubung money trail ni kerana AG Pandi tak mau bagi MLA. Bila kita buat transaksi dalam USD, ianya akan melalui USD Clearing House dan pastinya semua detail transaksi tersebut ada dalam electronic data Clearing House Interbank Payments System (CHIPS).

Bro...dari pengalaman kerja dealing dengan international payments terutama USD ni, ianya begitu mudah untuk buat transaksi...tapi mekanisma dan system dibelakang yang memainkan peranan utama menjayakan transaksi tersebut begitu canggih. Tak ada yang tertinggal bro...semuanya di"capture" secara elektronik. Tanyalah dengan orang kerja bank bahagian international remittance...dia boleh jejak dari mana dan kemana, malahan mereka boleh tahu duit tu berada dimana pada satu satu masa.

Disini saya turunkan sedikit pencerahan mengenai CHIPS.

What is clearing house system?

The Clearing House Interbank Payments System (CHIPS) is a United States private clearing house for large-value transactions. By 2010 it settling well over US$1 trillion a day in around 250,000 interbank payments.

What is chips in banking?

CHIPS settles over 250,000 of trades per day, valued in excess of $1 trillion. CHIPS and the Fedwire funds service used by the Federal Reserve Bank combine to constitute the primary network in the U.S. for both domestic and foreign large transactions denominated
in U.S. dollars.

What is a ach?

Automated Clearing House (ACH) is an electronic network for financial transactions in the United States. ACH processes large volumes of credit and debit transactions in batches. ACH credit transfers include direct deposit payroll and vendor payments.

Nota: Federal Reserve Bank tu sama macam Bank Negara Malaysia. (Bank Pusat)

Source:
https://www.theclearinghouse.org/payments/chips/helpful-info
https://en.wikipedia.org/wiki/Clearing_House_Interbank_Payments_System

1MDB gagal menunjukkan dokumen kepada MACC dan JAN...semuanya ada cuma sengaja tak diserah kepada MACC dan JAN.

Apa AG Pandir kata...tiada penyelewengan dalam 1MDB!...kepala hotak dia!...
MACC kata ada kes!
Auditor General kata ada!
BNM kata ada!
Semuanya ada dalam laporan.

PAC kata TAK DE!...Bongok Hassan cari makan.

Nah kini DOJ USA telanjangkan semua sekali...
Macai semua meroyan...dan cakap berbuih buih...
Tak de pon nama MOHD NAJIB BIN RAZAK dalam kertas DOJ ni!...

BODOH! BONGOK! BAHALOL! GOBLOK! PALOI! TUYUK!

JANGAN MIMPI NAJIB AKAN TERLEPAS!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 10:42 AM delete

Konteks tulisan terbaik! Saya juga tertarik kenyataan Hadi 'ahwang'...kononnya walau Umno musuh PAS ttp akan bersama mempertahan yg katanya 'konspirasi' US pd negara.' Inilah pada pendapat saya seperti iblis memperdaya nabi Adam AS...perkara yg jelas cuba dikaburkan....alahai...'ulama' melayu...hebat sungguh perkembangan tamadun & pemikiran bangsa Melayu, iaitu bangsa ku sendiri...tu belum masuk bab Yahudi lagi..maka bertempik lah penyokong 'takbir!!!'

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 11:05 AM delete

Cai najib,
Baca dan fahamksn.
US is not safe haven for launder money.
Itu adalah fakta.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 12:07 PM delete

Menjelang hari hari mampos ketua penyamun 1 Malaysia dan kuncu kuncunya. Aku sentiasa mendoakan puak puak ini akan jatuh sehina hinanya baik di Malaysia mahu pun di dunia. Inilah contoh cubaan Menutup Bangkai Gajah Dengan Nyiru, mereka lupa bahawa bau busuk bangkai itu mampu mencelah masuk ke lubang lubang seni dan akhirnya dapat dihidu jua kebusukannya. Najib Razak dan Rosmah perlu stanby doktor peribadi di sebelah jika tidur malam tak mampu mata dipejam lagi, dan begitu juga juak juak penjilat najis Najib Razak, tunggu masa anda untuk terus menjilat najis sebenar sebanyak banyaknya. Anda akan dapat apa yang anda telah lakukannya kerana Allah itu maha adil, maha perancang dan bijaksana.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
July 24, 2016 at 12:24 PM delete

Camna Najib nak jadi saksi keeana dia juga nanti akan jadi yang tertuduh.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 1:47 PM delete

Nak lari keluar ke mana? Cuba cakap tempat yg paling jauh sekali. Takde kan? Lain kali pegang AMANAH tu betul2.
Idea kononnya terlalu idealistik,canggih dan dasyat lah kira...tapi Allah letak kat mana?
Buat senyap2,pas tu dah tergadai,terbarai,terburai...apa cerita? Jika bukan nak menipu awal2 dulu bentang dlm parlimen. Kan dulu Tun dah bagi contoh,degil. Konon bijak la sangat! Hampeh!!
Jolo paling tadah,reza kantoi. Reza paling tadah jolo kena. Dua2 paling tadah,sapa pulak yg kena.....takkan semah sanggup kot?
Bro,senang cakap nasi dah jadi bubur....sorang je kena ramai yg dibawak nya tu.....haramjadah punya team.
Melayu mudah lupa dan mudah sombong! Ambek kau,doa rakyat yg dizalimi....lawan la. Lawan kuasa Allah tu....kan semua tu darah panglima? Mcm2 panglima ada....hampeh.
Ptuiiiii....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 3:24 PM delete

Najib buleh plastik sejeri tukar muka. Kak mah buleh sejeri tukar muka n badan jadi selena gomes look alike. Cai2 najib pulak mungkin buleh try sumbat muka depa ke dalam l*b*ng b*nt*t sendiri.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 3:37 PM delete

Jawa macam2 jawa. Ada jawa timur, jawa tengah, jawa barat dan jawa keparat. ZAHID nampak2 nya lah berdarah jawa KEPARAT. Tak gitu Zahid? Jangan marah saya pun jawa juga tapi kita mengutamakan tata krama bangsa jawa yang mengutamakan keluhuran budi. Ada dengar Wak Hamidi. MODAR Kabeh (Hancur semua)

Reply
avatar
sirimuda
AUTHOR
July 24, 2016 at 4:04 PM delete

Yang perit nya nanti YB-YB kita macam mana nak pikiaq bala bala depan pintu nak sembahyang pun asar dah habis

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 5:29 PM delete

najib tanyala sirul cmne nk idup lari tmpt negara lain....

Reply
avatar
July 24, 2016 at 7:26 PM delete

Cai2 akan cr tuan baru yg berkuasa utk beri bantuan skim dedak 1msia...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 24, 2016 at 11:02 PM delete

Yg maseh bodoo ttp bodoo atau buat2 bodooo kerana dok tadah dedak ari2 dari Losemah@dsn...

Sudah terang terkantoi pun maseh ade yg dok defend... come on lee.. ini sudah jadi undefendable case... kes yg tak bole di tutup lagi...

Pe kate mp JB , mr rm1nillions.. jhlow n riza n losemah n dsn songlap us3.5b= rm14billions or rm14 ribu juta... hang dapat rm1juta... adakah berbaloi menggadaikan maruah muka hang tu...

Jangan dok jadi bodo , next pru@prk, usah undi bn@umno..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 25, 2016 at 5:39 AM delete

Cybertrooper dan pemakan dedak haram najib dok cakap..'doj kata duit 1mdb hilang, 1mdb pulak kata tiada duit hilang'..

Ini taktik nak memperbodohkan orang2 kampung ke?

Tapi yg nampak bodoh ialah mereka sendiri.

Si pencuri mana nak mengaku mereka mencuri. Minta bukti duit tak hilang pun mereka tak bagi contohnya bank statement. Setakat nafi...nafi tanpa bukti. Hutang pulak menggunung.

Semoga wang disonglap secara haram itu terus membakar perut2 mereka.. Ameen

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 25, 2016 at 9:33 AM delete

Apabila rakyat behimpun, penyokong dia akan memulakan provokasi sehinggalah deklarasi mageran dibuat. Pada waktu ini kepimpinan diraja dipertaruhkan. Pada waktu ini bermulah satu keadaan yang sangat berisiko kepada negara kerana ianya akan membuka peluang kepada negara dajal untuk bertindak. Kedaulatan negara diuji pada saat rakyatnya tiada lagi kesepakatan. Mohon tuhan melindungi kita semua. Mohon tuhan berikan kekuatan kepada PM untuk mengambil tindakan yang sewajarnya demi kepentingan rakyat malaysia. Seperti yang telah dijanjikan supaya rakyat didahulukan. Isteri dan anak tiri dikemudiankan. Hee...

Reply
avatar
July 26, 2016 at 2:56 AM delete

Ketua Pengecut Negara (KPN) komplain tiada polis atau FBI hubungi PDRM. Jawapannya ialah polis seluruh dunia tidak percayakan PDRM.

Reply
avatar