KLiK Gambar Untuk Pendaftaran ONLINE BERSATU

Wednesday, October 5, 2016

dinturtle

Kuasa Agong Melantik PM TERMASUK Kuasa Melucutkan PM - Tun Mahathir ( Full video sidang akhbar 5/10/2016 )


Sebentar tadi berlangsung sidang akhbar oleh Tun Mahathir yag menjelaskan pertemuan beliau dengan YDP Agong yang telah cuba dispinkan pleh pejabat PM sebelum ini.

Saya sertakan video penuh sidang akhbar tadi di bawah.


Antara point utama penjelasan Tun tadi adalah di mana Tun menyebut bahawa dalam Perlembagaan termaktub satu perenggan khas mengenai kuasa Agong dalam MELANTIK dan MEMECAT Perdana Menteri.

Power to appoint includes power to dismiss

Kuasa MELANTIK termasuk kuasa MELUCUT / MEMECAT KLiK untuk ke YoutubeTun Mahathir turut meminta seluruh rakyat yang perihatin dengan nasib negara agar bersama2 mendesak Majlis Raja2 yang akan bersidang pada 11 Oktober ini, supaya membincangkan dan seterusnya bertindak selaras dengan aduan rakyat @ Deklarasi Rakyat.

Turut disentuh adalah Akta MKN yang mana telah diredah oleh Najib walaupun pihak Majlis Raja2 telah meminta kerajaan supaya menyemak kembali usul tersebut tapi Najib tidak mengendahkannya. Najib hanya menunggu sehingga tempoh masa berlalu dan dengan sendirinya usul itu diluluskan.

Rakyat mendaulatkan Tuanku .... tapi apakah kerajaan sendiri mendaulatkan Tuanku ?

Para macai pasti akan berkata - bukankah Tun Mahathir sendiri yang telah buang kuasa Raja2 ?

Perkara ini sudah dijelaskan oleh Tun dalam artikel Chedet - APOLOGY,   di mana Tun menulis  -

23. Saya dengan penuh ikhlas memohon maaf kerana membuat pindaan tersebut yang terbuka kepada tafsiran yang berbeza. Pindaan tersebut tidak melucutkan lebih 30 perkara lain dibawah kuasa Yang di-Pertuan Agong.


( Ada saya komen di SINI )

Terbukti perkataan 'menyerah kalah' tidak ada dalam kamus Tun Mahathir. Selagi ada jalan dan selagi kudrat mengizinkan, selagi itu Tun akan terus berusaha demi agama , bangsa dan negara !

FULL VIDEO
KLiK untuk ke Youtube


NOTA - Untuk ketahui lebih lanjut mengenai LOGO RAKYAT BERSERAH di atas, KLiK.

dinturtle

About dinturtle -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

6 comments

Write comments
rahman jpc
AUTHOR
October 5, 2016 at 10:13 PM delete

syabas tun. u will always b my hero.

'the weather is very clear now'

sepupu dymm agong pernah memberi tahu saya bahawa baginda tidak selesa dgn 'controversy'. lebih 2 lagi d akhir pemerintahan nya.

saya pernah juga berkongsi maklumat bahawa baginda amat menyayangi permaisuri yg juga amat rapat dgn 'flom' or 'flop'.

najib pula bukan lah pelajar yg 'studious'. tetapi sedikit 'playful'.

ini lah akibat jika kita hanya menggunakan 'kepala kecil' kita utk mentadbir.

buat masa sekarang pesan saya pd pasangan klepet ini ia lah 'argh! u get out no fotin kliaun'. tlg jgn Tanya saya apa makna nya.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 5, 2016 at 10:55 PM delete

Ya Allah,permudahkan segala usaha ini.Terima Kasih Tun,sentiasa bersama Tun.Undur Najib.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 6, 2016 at 12:07 PM delete

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong serta Kebawah Duli Seri Paduka Baginda Tuanku2 Raja Raja Melayu
DAULAT TUANKU !!!

Semoga Majlis Persidangan Tuanku2 Raja2 Melayu akan berjalan dengan baik dan sempurna serta di Rahmati Allah.

Kami penanda tangan deklarasi rakyat merafak sembah kebawah Duli Tuanku2 yang kami kasihi memohon belas kasihan dan belas ehsan dari Tuanku2 bagi membela nasib kami rakyat sekelian berikanlah satu keadilan kepada kami dari pemimpin yang rakus bongkak menyeleweng & tidak amanah gunakanlah kekuasaan yang kami rakyat berikan kepada Tuanku2 sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Negara sesungguhnya kesejahteraan rakyat adalah kesejahteraan Tuanku2 jua, Ampun Tuanku beribu ribu ampun sembah patik harap di ampun.

DAULAT TUANKU !!!
DAUKAT TUANKU !!!
DAULAT TUANKU !!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 6, 2016 at 2:11 PM delete

Tun seorang pejuang tulen dan amat menyayangi bangsa dan negara. Tun we're right behind you.semoga segala usaha Tun diberkati Allah, diberi kesihatan, umur yg panjang dapat membimbing pejuang2 melawan penyelewengan penguasa demi agama, bangsa dan negara. We love you Tun!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 6, 2016 at 6:03 PM delete

Jika kita merujuk kpd keterangan penuh Jadual 11 Perkara 160(1) Seksyen 29, YDPA HANYA mempunyai kuasa utk memecat Perdana Menteri jika PM sakit atau tidak hadir & perkara ini akan berbalik kpd Perkara 43 yg mana YDPA boleh menecat Perdana Menteri jika majoriti Ahli Parlimen tidak menyokong Perdana Menteri. Itu masalahnya skrg. Perlembagaan ada masalah sbb ada manusia yg boleh mengambil kesempatan di atas ruang2 kelemahan tersebut.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 6, 2016 at 7:10 PM delete

Tun Mahathir memang tegas & boleh menumbangkan pemerintahan Najib yang sangat2 mmbebankan rakyat Malaysia. Insyallah saya 100%yakin bahawa rakyat akan lebih peka dlm memilih pemimpin yg berwibawa pd PRU mendatang ni. Sekiranye Najib yg berkuku besi ni tak tumbang, bererti terdapat unsur2 penyelewengan kuasa & mungkin rasuah didlm Suruhanjaya Pilihanraya.

Reply
avatar